El refugi dels Rasos reobre

17/12/09 | | | |

L'equipament, que ha estat reformat com a hostatgeria i centre d'activitats pel Centre Excursionista Montserrat, s'inaugurarà dissabte.

JORDI ESCUDÉCASTELLAR DEL RIU El refugi-xalet dels Rasos de Peguera tornarà a ser operatiu a partir de dissabte per oferir un servei de bar, cuina, cuina lliure i hostatgeria a excursionistes i visitants de la zona, a més, s'estrenarà com a centre operatiu en l'organització d'activitats per a tot l'any a càrrec de Pep Parera i Berenguer Casas, els dos guardes que gestionaran l'equipament. El refugi va tancar portes l'hivern del 2007, moment en què el Centre Excursionista Montserrat, l'entitat propietària de l'edifici i la que el va fer construir l'any 1933, ho va aprofitar per fer algunes reformes a l'interior i per condicionar-lo de cara a la posterior reobertura.

Amb aquesta nova etapa, el Centre Excursionista Montserrat, amb seu a Manresa, vol fer una aposta clara per revitalitzar l'entorn dels Rasos de Peguera amb activitats adreçades a un turisme de caire familiar i pensant també en un servei per als excursionistes, aprofitant un edifici emblemàtic com és el xalet, que aquest desembre ha complert 76 anys, segons ha explicat el delegat de patrimoni de l'entitat, Vicenç Muñoz. Feia temps que no s'havien fet reformes a l'edifici, per això s'ha volgut condicionar amb petites millores, que han consistit en un revestiment de les parets de la cuina, on també s'ha col·locat mobiliari nou i s'han adequat les habitacions amb parquet, un repintat i la instal·lació d'una estufa, mentre que s'han restaurat els graons de l'entrada de l'edifici amb formigó. Més endavant, també es preveu renovar la zona dels serveis. Aquestes obres han suprimit una desena de places de dormitori, de manera que ara n'hi haurà 42, "però això ens ha permès guanyar en qualitat i espai", diu Muñoz.

El refugi dels Rasos obrirà tots els caps de setmana i festius durant tot l'any, com també els dies feiners si es fa una reserva prèvia en contacte amb la web del Centre Excursionista Montserrat. El programa d'activitats que s'ha dissenyat es vol complementar amb les propostes que també s'oferiran des del restaurant que hi ha situat a peu de pistes dels Rasos, i inclou el lloguer de trineus o les excursions amb raquetes de neu pels voltants del refugi o amb recorreguts més llargs, de cara a l'hivern, tot i que també hi ha propostes per fer durant tot l'any. En aquest cas, s'organitzaran tallers de natura de caire didàctic per explicar la fauna i la flora de l'entorn dels Rasos de Peguera, caps de setmana solidaris amb projeccions i xerrades a càrrec d'ONG, cicles de cinema a l'interior del refugi o a la fresca, i la possibilitat de practicar senderisme amb una ruta circular que enllaci amb algun refugi de la zona, com és el cas del d'Ensija, que és a uns 10 quilòmetres de distància. Així mateix, es vol aprofitar la ubicació estratègica del refugi-xalet dels Rasos per atreure els excursionistes que segueixin la ruta del Camí dels Bons Homes, atès que és just al mig de la primera etapa (de Queralt a Gósol) d'aquest itinerari, segons han explicat els nous guardes del refugi. Per Cap d'Any, es preveu un sopar i una sortida nocturna.